Bengan tippar VM och sticker ut hakan...

Att hålla koll på alla lag inför VM är minst sagt svårt.
Därför har LFF:s VM-tips 2010 valt att anställa en expert.
Hans namn är Niklas ”Bengan” Bengtsson och kommer att hjälpa dig på traven i ditt tippande.
Vilka överraskar, floppar och vilka vinner egentligen sport-världens mest åtråvärda titel?
Det är ingen underdrift att påstå att Bengan sticker ut hakan…



Härmed lämnar jag över tangentbordet till Niklas "Bengan" Bengtsson, LFF:s VM-tips expert.


Traditionens makt är allt:
VM 2010 spelas i Sydafrika. Det är inte bara nämnvärt på grund av att det är första gången VM spelas i Afrika, det är även så att VM aldrig tidigare har vunnits av en europeisk nation utanför Europa. Med Spanien som storfavorit är detta ett ypperligt tillfälle att bryta den sviten.


Lite undersökning visar dock att det kommer bli oerhört svårt för dem att klara av den bedriften. Av de tidigare VM-vinnarna (Uruguay, Italien, Tyskland, Brasilien, England, Argentina, Frankrike - 7 segrare på 18 VM) så har de varit dominanta.

Ska man lägga till ytterligare en kandidat får det bli Sydafrika, av tradition gör värdlandet oftast ett bra VM.
På 18 VM har värdlandet hamnat på pallen hela 10 gånger, och av de tidigare VM-segrarna är det bara Brasilien som inte vunnit VM på hemmaplan då de förlorade 1954. Men de får en ny chans 2014 då VM spelas i Brasilien…


Vi har alltså åtta tänkbara segrare, men det går att decimera antalet ytterligare. Aldrig tidigare har ett europeiskt land tagit steget högst upp på pallen när VM spelas utanför Europa. Då försvinner Italien, Tyskland, England och Frankrike. Och då Uruguay tog sina guld före modern tid, 1930 och 1934, kan vi räkna bort dem.


Kvar står vi med Argentina, Brasilien och outsidern Sydafrika. Det finns alltid nationer som överraskar under VM, men aldrig tidigare har de vunnit finalen. Statistiken ljuger inte.


Kuriosa:

Om nu Argentina eller Brasilien tar guldet, som de ska göra, blir det oerhört enkelt att sätta guldmedaljörerna nästa VM. Då det spelas i Brasilien blir de stora favoriter med Argentina som outsiders.


Överraskningar:

Det brukar bli en hel del överraskningar under VM, både positiva och negativa. Frågan är, vilka överraskningar kommer vi få se i Sydafrika?


(Möjliga Negativa: Argentina, Frankrike och Tyskland)


De som är troligast att överraska negativt är Frankrike och Argentina, de övriga stornationerna ser stabila ut och har relativt lätta grupper. Varken Frankrike eller Argentina övertygade i kvalet och saknar en bra förbundskapten. Det är framförallt Argentina som tappar på det då Maradona petat världsstjärnor som Zanetti och Cambiasso, utöver det faktum att han knappt tagit ut en enda ytterback.


Ett land som alltid brukar vara med långt in i turneringar, och som löper risk att floppa är Tyskland. De möter Ghana, Australien och Serbien, tre starka lag som alla har chansen att överraska. Tyskland utan Ballack med flera tongivande spelare på nedgång så krävs det att yngre talanger blommar ut. Jag tror att Serbien vinner gruppen före Ghana.


(Möjliga positiva: Nigeria, USA, Sydafrika)


VM i Afrika, det låter som ett gyllene tillfälle för ett afrikanskt lag att för första gången nå semifinal. Det ”bästa” laget, Elfenbenskusten, har en väldigt svår grupp med både Brasilien och Portugal och får det svårt. Däremot har Nigeria och Sydafrika riktigt fina chanser att nå semifinal.


Nigeria är i samma grupp som Argentina, Sydafrika i samma grupp som Frankrike. I och med att jag tror att Frankrike och Argentina floppar öppnar det verkligen för de två afrikanska länderna. Och om ett av länderna vinner sin grupp så möts de i slutspelet, vilket garanterar en plats i kvarten. De har en väldigt bra chans att skrälla sig fram till semifinal tack vare den fina lottningen, framförallt allt Sydafrika, då av tradition värdlandet gör bra ifrån sig.


En nation jag tror starkt på detta VM är USA som är starkt på frammarsch. De har en bra väg till kvartsfinalen, framförallt om Tyskland misslyckas, och väl där kan allt hända. Deras försvar är stabilt och disciplinerat. De var bra 2002 och var riktigt nära att vinna Confederations Cup förra året, då de förlorade mot Brasilien med 3-2 efter att de tagit ledningen med 2-0.



VM-tipset expert – Niklas "Bengan" Bengtsson.


Grupp A:
Väldigt spännande att se hur arrangörerna kommer klara sig när de möter tvåfaldiga mästarna Uruguay, silvermedaljörerna från förra VM, Frankrike, samt Mexico.


Ett Frankrike som floppar under Domenechs vägledning öppnar upp för Uruguay att vinna gruppen framför ett vuvuzuela-brölande Sydafrika.


Grupp B:
Argentina hade enorma problem i gruppspelet. Nigeria bytte förbundskapten inför VM. Sydkorea och Grekland hoppas upprepa framgångarna från 2002 respektive 2004. Vilka kommer då att gå vidare?


Lars Lagerbäcks Nigeria vinner gruppen framför ett Argentina som sätter all sin tillit till Messi. Det håller i gruppspelet, men inte mycket längre än så.


Grupp C:
Storebror mot lillebror. England mot USA. Skillnaden är inte särskilt stor numer, och de tar sig vidare före Slovenien och Algeriet som bara är glada över att få vara med i VM.


Grupp D:

Tyskland är alltid bra i VM. Men det saknas en Kahn, en Matthäus eller en Ballack i storform. Det äldre gardet har gett plats för ett mer ungdomligt Tyskland, men kommer de att klara av pressen?


Nej, Serbien och Ghana kommer smita förbi i vad som kan bli den jämnaste gruppen i VM.


Grupp E:

Kamerun har ett bra lag och har överraskat förr i VM. Holland stormade till VM-slutspelet och Danmark tog sig dit via Micke Nilssons (akilles)häl.


En svår grupp, det känns väldigt öppet trots att Holland är förstahandsfavorit före Kamerun. Jag tror att de klarar trycket.


Grupp F:

Italien brukar behöva, som alla vet, en ganska taskig start för att sedan successivt spela upp sig. Nu har de hamnat i en alldeles för lätt grupp för att behöva kämpa i början, eller?


Jag tror de tar hem gruppsegern enkelt före Paraguay. Nya Zeeland och Slovakien får svårt att ta poäng mot Italien och Paraguay.


Grupp G:
Mesta mästarna Brasilien, Portugal som anförs av C.Ron och Drogbas Elfenbenskusten. Dödens grupp?


Nordkorea kommer inte ha något med avancemang att göra, vinner gruppen kommer Brasilien att göra som imponerar under Dungas järnhand före Portugal. Vilka som avancerar med Brasilien avgörs troligtvis redan i första matchen då Portugal och Elfenbenskusten spelar.


Grupp H:

Storfavoriterna Spanien har världens bästa anfall. Schweiz, som inte släppte in ett enda mål förra VM, är favorit att ta andraplatsen. Honduras är en nation inte många har koll på, men det kommer att ändras under VM.


Spanien kommer att leka hem gruppen före ett Honduras som överraskar många.


(Segrare)

Men vilka kommer då att vinna VM? I min spåkula ser jag semifinaler mellan USA och Brasilien, samt Spanien och Nigeria. Ett defensivt starkt USA slår Brasilien på övertid samtidigt som Spanien som första nation hittar ett sätt att neutralisera Nigeria. I finalen kommer USA att, precis som i för-VM, vinna över Spanien med 2-0.


// Signerat Bengan


Kommentarer
Postat av: Bengan

Det är alltid svårt att tippa, än mer när det gäller landslag då dom spelar tävlingsmatcher så sällan. Och detta VM är väldigt öppet, utöver Spanien och Brasilien är det få landslag som ser ut att kunna utmana. Men det blir aldrig som man tänkt sig och det är givetvis en del av charmen med VM.



Oavsett vilka som vinner, vilka som överraskar eller floppar, så kommer det att bli en sagolikt rolig månad. Själv hoppas jag att få se åtminstone en afrikansk nation långt fram i slutspelt (och gärna USA långt fram, så jag slipper skämmas) samt frejdig offensiv och sevärt spel.

Och en seger i LFF's VM-tips hade väl inte suttit helt fel heller... ;-)

2010-05-26 @ 16:56:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback